Vad gör en osteopat?

En osteopat behandlar kroppen med sina händer, utan andra verktyg eller instrument. Det grundläggande för en osteopat är att hitta ORSAKEN till ditt problem. Allting i kroppen har en orsak och när man hittar den så försvinner problemet. Om man t.ex är spänd i axlar eller har ont i nacken så hjälper det sällan att massera dessa muskler om inte orsaken sitter där – för hittar man inte orsaken så får man aldrig någon långvarig effekt på behandling i kroppen. Man kan likna det hela vid om man har en lampa på instrumentbrädan i bilen som lyser – den lyser av en anledning som indikerar att något är fel – och vad man behöver göra då är att felsöka efter problemet. Likadant är det med kroppen – har man ont så är det något som är ”fel” (spänt/låst/nedsatt rörlighet) och då behöver man göra en felsökning på varför det gör ont just där. När det kommer till exemplet med bilen så hjälper det föga att skruva ur lampan som lyser – det ser bra ut för lampan lyser inte men problemet har inte försvunnit. Likadant är det med för stora delar av dagens traditionella vård idag – att vården till alltför stor del är inriktad på enbart symptombehandling – man får tillfällig hjälp med värktabletter, någon form av övning eller annan behandling men då man inte undersöker kroppen för att hitta orsaken så försvinner heller inte problemet. Oavsett vad man söker för – om det är ont i ryggen eller spända axlar, huvudvärk, magproblem eller diskbråck så finns det en anledning (dvs. orsak) i kroppen till varför man besväras av detta och när man hittar orsaken så försvinner symptomet.

”Jag var hos en osteopat för värk i mitt ben men han/hon behandlade inte mitt ben?”
Detta är en frustration ganska många patienter ibland känner, men om din värk i benet beror på att någonting är låst eller inte rör sig optimalt i t.ex ditt bäcken eller ländrygg – dvs. ORSAKEN till din värk i benet sitter INTE i benet – är det då inte väldigt onödigt att behandla/massera ditt ben? Undersöker man kroppen tills man hittar orsaken och behandlar det istället så kommer problemet att försvinna av sig självt. Likadant är det om man har ont i nacken och problemet sitter i bröstryggen eller andningsmuskeln – även i det fallet vore det lika onödigt att behandla nacken om inte orsaken sitter där (även om den gör ont). Det finns en universell lag om orsak och verkan (cause and effect) och givetvis gäller den även människokroppen.

”Hur ofta behöver jag gå på behandling?”
Generellt sett så brukar återbesök ske med 1-2 veckors intervall till en början (aningen oftare vid mer akuta besvär) och sedan mer sällan och sedan inte alls när problemet försvunnit. Anledningen är att en behandling sätter igång en process i kroppen. Man hjälper kroppen genom att justera något som kroppen inte kan justera själv, sedan tar kroppens självläkande förmåga över. Därför märker dom flesta den största effekten 2-3 dagar (eller ibland upp till två veckor) efter behandling – för det är så lång tid som det tar för kroppen att anpassa sig efter ett nytt mönster (eller snarare sitt ursprungliga mönster istället för det mönster den fått anpassa sig efter gamla skador/fall/olyckor/överbelastning etc. Hur snabbt ett problem försvinner varierar stort – det kan ta allt från 2 behandlingar för ”enklare” problem till 5 gånger eller fler för mer kroniska, långvariga besvär. Allting beror på hur snabbt kroppen har möjlighet att anpassa sig till ett nytt rörelsemönster och har inte besväret funnits så länge så går det snabbare för kroppen. Hur väl man tar hand om sin kropp i övrigt (vila/återhämtning/motion) och hur väl man lyckas hantera sina stressnivåer i dagens moderna samhälle spelar också givetvis in. Det är trots allt kroppens självläkande förmåga som till sist ska ta hand om behandlingen och anpassa sig till ett nytt mönster i kroppen och ju mer stressad kroppen är desto mindre energi har den över att tillgodogöra sig behandling.

”Hur lång tid tar en behandling?”
Den sorts justering eller behandling som kroppen behöver för att bli besvärsfri varierar stort men behöver nödvändigtvis inte ta lång tid. Ibland kan behandlingen ta lång tid beroende på vad för slags besvär det är – är det en spänning som uppstått pga långvarig stress kan den spänningen ta längre tid för kroppen att släppa på än en spänning/låsning som uppstått för att man lyft fel. Det behövs i de flesta fall göras olika saker vid olika behandlingar så därför kan en behandling vara längre eller kortare än föregående. Grunden i osteopati är – som grundaren till osteopati Andrew T. Still sa – ”behandling är egentligen 90% undersökning och 10% behandling” – för allt handlar om att hitta orsaken och när man hittar orsaken så tar det inte nödvändigtvis lång tid att fixa det, men att hitta orsaken kan ibland ta lång tid då det finns ett antal strukturer i kroppen av ben, leder, muskler, nerver, blodkärl, organ, ligament, bindväv, hinnor m.m. Så i stort kan man säga att det mest korrekta svaret är att en behandling tar så lång tid den behöver ta.

”Jag har redan varit hos alla möjliga doktorer och terapeuter och ingen kan lösa mitt problem, är det någon idé att testa?”
Om man har varit på undersökning och behandling innan och inte blivit bra så är det stor risk att ingen har hittat orsaken till ditt problem. Och i och med att alla problem har en orsak – hittar man den så kommer givetvis besvären att försvinna. Osteopatisk undersökningmetodik skiljer sig betydligt från andra terapeutområden och traditionell vård. Men är det så att man gått runt i år och decennier med värk, problem eller snedställning i kroppen så kommer det naturligtvis ta längre tid att kunna bli besvärsfri än om man har fått ont i ryggen för första gången i sitt liv i förrgår.

”Är det någon idé att gå på behandling om man bara har lite ont i kroppen eller är det bättre att vänta tills man får ordentligt ont?”
Det är helt valfritt om man vill gå runt med lite småkrämpor – men om kroppen gör ont på något vis så är det en indikation på att något inte står rätt till i kroppen. Och generellt kan man säga att besvär är givetvis lättare åtgärdat ju tidigare man kommer. Om man t.ex hör ett oljud i bilen kan det vara klokt att kolla upp det även om bilen verkar gå bra i övrigt – för väntar man några månader/år eller kör tills bilen inte går att köra längre så blir det oftast både krångligare, dyrare och tar mycket längre tid att åtgärda än om man hade kommit tidigare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>